Idag: 10x babypoints ♡
Idag: 10x babypoints ♡
Få extra poäng
00
Tim.
00
Min.
00
Sek.

Temavärld: Barnsemester



Är det dags för en välförtjänt och efterlängtad semester? Kanske är det första gången som du ska semestra med barn eller bebis? Att semestra med barn för första gången är väldigt spännande men kommer även med en del utmaningar som kräver sina förberedelser. När du reser med barn är det väldigt viktigt att vidta alla nödvändiga säkerhetsåtgärder redan innan semestern börjar. Denna temavärld är fylld med såväl goda tips och råd som praktiska checklistor för att er semester ska gå så bra och smidig som möjligt. Här hittar du allt från hur ni ska förbereda er för resan till semesterförslag och checklistor för packning, strandbesök och annat som kan vara aktuellt under semestern. Självklart har vi även goda tips och råd för dig som är gravid och ska ut och resa!



Stränder, städer, camping - Vad ska vi välja?

Att välja resmål för semestern kan vara något av en djungel. Ett säkert kort är att fråga runt i din bekantskapskrets där någon har erfarenhet av att resa med barn till olika typer av resmål. Barnfamiljer använder sig ofta av resebyrå eller turistbyrå som brukar ha bra koll på barnvänliga resmål i såväl Sverige som utomlands. Det som bör spela en stor roll i beslutet är hur gamla barnen är. Att bergsklättra med en bebis i barnvagn är kanske inte den bästa idén, medan äldre barn ofta älskar att vara ute i naturen och leka. Att stå och titta på gamla byggnader i en stad blir ofta snabbt tråkigt för barnen så det är viktigt att välja ett resmål där barnen kan hålla sig aktiva och stimulerade. Går tankarna mot en mer exotisk destination så bör ni kolla upp med er barnläkare eller vårdcentral om eventuella vaccinationer ni behöver och hälsorisker på resmålet. Vädret och klimatet bör vara en avgörande faktor i er planering. Stark sol är inte bra för en bebis hud och hög luftfuktighet kan vara väldigt krävande för ett litet barn. En bra tumregel är att undvika resmål med extrema klimat. Rådfråga alltid er barnläkare eller vårdcentral innan ni bokar resa.

Hitta rätt boende

Alla gillar olika. Vissa familjer älskar att campa medan andra föredrar lugna, sköna dagar på hotell i ett varmare land. Självklart är det upp till er familj att bestämma vad som är det perfekta semesterboendet för just er. Barn uppskattar och är oftast öppna att prova nya saker. Att tälta eller bo i husvagn kan hos barn ses som ett stort äventyr. Samtidigt kanske du som förälder slappna av i en bekväm hotellsäng under semestern? Kanske är då den ideala lösningen i den situationen att boka en stuga med trädgård där ni kan sova inomhus och barnen campa ute? Detta ger även möjligheten för familjen att laga mat och njuta av tiden tillsammans. Var inte rädd för att diskutera och kompromissa med barnen.

Oavsett vilken typ av boende som ni beslutar er för, se till att ha med er rätt typ av utrustning beroende på barnens ålder och behov. Blöjor, matvärmare, sterilisator m.m. - allt beroende på barnens ålder och behov. Behöver ni kanske ta med er en egen matstol om ni reser med bebis? Om det ingår mat i resan, finns det mat som passar barnen och finns det mikrovågsugnar eller dylikt där ni kan ordna med egen mat till barnen eller bebisen? Detta är saker som är viktiga att kolla upp redan i planeringsstadiet av semestern.
Barnvård

Kost

I resväskan...

Kläder
Leksaker
Barnvagnar
Bärselar

Den mest stressiga delen av en semester är nästan alltid förberedelserna. Har du någonsin rest med en bebis känner du alldeles säkert igen dig i att bebisens packning alltid tar upp mest plats. Blöjor, kläder, hakklapp, flaskor, muggar, filtar, favoritsnuttefilten och mycket mer ska få plats i packningen. Och självklart även barnvagnen, bärselen och en bilbarnstol när ni ska ut på vägen. Barnens kläder och leksaker måste också vara väl anpassade för varje litet äventyr som semestern bjuder på. Det är väldigt fascinerande hur mycket packning som behövs för en sån liten person. Det är därför väldigt viktigt att ni har rejäla och bra resväskor. Större barn gillar och tycker ofta att det är roligt att ta ansvar för sin egen packning och väska men det är viktigt att den har bra hjul och inte är för stor och tung för barnet.

Barnresväskor

Kläder och skor
I necessären

Resehandlingar

Beroende på var semestern tar er är det självklart superviktigt att hålla koll på alla viktiga resehandlingar. Dubbelkolla alltid i god tid så att saker som pass och försäkringar är giltiga och inte har gått ut så det inte uppstår någon obehaglig överraskning när det är dags för avfärd. Det är viktigt att foton och information i resedokument som pass överensstämmer med verkligheten. Även spädbarn behöver ett giltigt pass i legitimerande syfte. I Sverige ansöker du om pass på plats hos polisen och du kan även rådfråga dem om du har några funderingar. Har barnet två vårdnadshavare ska helst båda vara med när ni ansöker om passet. Är det ej möjligt går det att lösa med en fullmakt som du hittar på polisens hemsida eller på polisstationen.
Viktiga resehandlingar

Reseapotek för barn

Ibland är oturen framme på semestern och barnen råkar ut för skada eller sjukdom. När klimatet är ovant är det inte ovanligt att du eller dina barn drar på er en förkylning eller får problem med magen. För att underlätta om/när situationen uppstår är det bra att ha en välsorterad första hjälpen-låda för barnen tillgängligt packat i bagaget. Råkar ditt barn få i sig något du misstänker är giftigt är det bra att ha dessa nummer tillgängliga för rådgivning. Båda går att nå dygnet runt: Akut: SOS Alarm 112 – begär giftinformation I mindre akuta fall: Giftinformationscentralen 010-456 67 00
Reseapotek för barn

Resa under graviditeten

Självklart kan även du som är gravid behöva en semester och koppla av. Beroende på hur långt gången du är så finns det vissa saker som du måste tänka på innan du bestämmer dina semesterplaner. Det är på många sätt bäst att resa i 5-7:e månaden då du oftast inte drabbas av lika mycket gravidillamående och trötthet som under de första månaderna. Men detta betyder givetvis inte att du inte kan semestra tidigare under graviditeten. De sista två månaderna är lite klurigare. Många flygbolag tillåter inte att du får flyga under denna tid av graviditeten. Det bästa är att du kollar upp detta med din läkare och kontrollera med flygbolag som du tänkt resa med. Att resa med bil och tåg kommer inte med samma problem och går bra även under den sista tiden av graviditeten. Se bara till att det finns tillräckligt med benutymme så att risken för trombos inte ökar. Och som ett sista tips är det självklart viktigt att kolla upp resmålet innan så att du vet att du kan ha det bekvämt och att det är väl anpassat för gravida.




Resa under graviditeten



Väskan är packad, resfebern ökar och förväntningarna stiger. Semesterns början närmar sig med stormsteg och till slut är det dags för avfärd. Ska ni ut och köra bil länge? Tänk på att barn ofta blir uttråkade och tiden går väldigt långsamt för både barnen och dig som kör. Timmar av ”Är vi framme snart?” som börjar direkt när ni når vägen kan även få det starkaste psyket att brista till slut. Därför kan det vara en bra idé att köra på natten så att de små kan sova bort långsamma resetimmar och du kan fokusera på en säker körning. Även flyg kommer med utmaningar. Att flyga är ofta superspännande för barn och ett riktigt äventyr men varje flygning är den andra olik. Vad ska man tänka på när man flyger med barn? Det berättar vi här nedan.

Flyga med bebis

Är det dags att ta sig upp i luften och flyga till någon spännande destination? Kanske är det första gången som du ska flyga med en bebis? Det är bra om du är välförberedd och påläst hur det går till så du känner dig redo när det är dags. Om du känner dig nervös är det lätt att bebisen känner av det. Läs på så din förväntan inte övergår i förtvivlan när det är dags att flyga med bebisen.

För den lilla passageraren

När du ska flyga med bebis är det väldigt viktigt att den är frisk. Om bebisen dragit på sig en förkylning, öroninflammation, buksmärtor eller liknande bör ni avstå att resa. Det är alltid bra att göra ett besök hos barnläkaren innan så att denna kan ge er tummen upp för att resa.

De flesta flygbolag tillåter spädbarn att flyga redan från den åttonde dagen i livet. Vissa flybolag kräver dock att barnet är minst 15 dagar gammal. Kolla därför alltid upp med flygbolaget innan så ingen obehaglig överraskning uppstår på flygplatsen. Om ni inte verkligen måste flyga de första veckorna är det rekommenderat att avstå tills bebisen är lite äldre. När bebisen är mellan två veckor och tre månader gammal så är det vanligt att den får spädbarnskolik (ibland kallat tremånaderskolik), vilket innebär att den skriker konstant för att den har ont i magen. Under denna tid är det bra att undvika flygresor och resor i allmänhet.

Egen sittplats eller ej?

När du reser med barn under två år så behöver du inte köpa en egen flygstol till barnet. Du betalar då endast flygskatten. Oftast så innebär detta att barnet inte får ”egen” bagagevikt eller handbagage. Däremot är barnvagnar okej att checka in. Barnet kommer behöva sitta i ditt knä under större delen av resan. Möjligheten finns dock att boka en extra flygstol till barnet men när skylten med säkerhetssymbolen är tänd måste du ha det fastspänt i ditt knä. Men att boka en extra flygstol för den lille kan vara värt det, speciellt på längre resor. Bilbarnstolar får i regel inte tas med på flyget, men undantag finns för vissa modeller hos vissa flygbolag.



Incheckning med bebis

Incheckning med bebis

Det är alltid bra att kolla upp i förväg hur incheckningen fungerar när du flyger med bebis och barnvagn. Inte minst kan det minska stressen på flygplatsen. Det är inte alla flygbolag som tillåter att bebisen räknas som en egen passagerare och får ha ett eget bagage. Kolla alltid upp detta med flygbolaget innan resa ifall ni måste köpa extrabagage. Många föräldrar frågar huruvida man får ta med sig barnvagnen på flygplanet, vilket inte alltid är möjligt av säkerhetsskäl. Oftast så checkar man in barnvagnen och får låna en temporär vagn på flygplatsen som du kan köra fram till ombordstigningen. Du kan nästan alltid be om att en vagn ska finnas tillgänglig när ni landar tills dess att den incheckande barnvagnen har kommit till er på bagagebandet på resmålet.

När du reser med bebis brukar de flesta flygbolag låta er stiga på först för att undvika stress för er och andra passagare som vill till sina platser. Detta är också bra att undersöka hos flygbolaget redan innan avresa.

Säkerhetskontrollen med bebis

Bebisar kan bäras genom säkerhetskontrollen. Har ni med er vagn till säkerhetskontrollen måste vagnen vikas och scannas i säkerhetskontrollen, så barnet måste givetvis tas ur vagnen i detta skede. Tänk även på att det är begränsat hur mycket vätska ni får ta med dig i handbagaget (100 ml per handbagage inom EU. Kan variera til andra länder). Barnmat (t.ex välling och barnmatsburkar) får dock tas med i större mängder om du behöver detta under flygresan. Du måste ta upp detta vid säkerhetskontrollen så de kan kontrolleras med teknisk utrustning av personalen vid säkerhetskontrollen.

Tips för att undvika rastlöshet hos barnen

Tryckutjämning för bebisar

Ombord på flyget

Temperaturen på flygplan kan variera rejält. Ena stunden varmt och sedan jättekallt. Därför är det bra att klä bebisen efter detta så ni enkelt kan ta på eller av lager. Ett täcke eller filt kan också vara bra att ha med sig ombord. Sockar är ett absolut måste för bebisen på flyget.

Visste du att bebisar endast andas genom näsan de första månaderna i livet? Detta gör att de kan ha svårare än vuxna med tryckutjämning och lock i öronen när de flyger. Därför är det bra att ha med sig nässpray med saltlösning för den lilla. Det är även bra att ha mat och dryck tillgängligt, inte minst under start och landning, då detta även kan motverka trycket som uppstår i öronen under flygningen. Nappar och nappflaskor fungerar även det bra.

Reseunderhållning

Om ni ska iväg på en längre tur med bilen kan det vara guld värt att ha med sig leksaker och spel för barnen i baksätet. Att ha solskydd på bilrutorna är också viktigt. Spel är ett utmärkt sätt för barnen att hålla sig upptagna och stimulerade under resan. Du kan komma väldigt långt med en vanlig kortlek som även är passande för flera spelare. Men det finns även spel som barnet kan göra själv och få tiden att gå snabbare. Interaktiva spel och böcker är väldigt uppskattade av barn. Gamla klassiska billekar kan vara roligt för såväl barn som vuxna.

Bilbarnstolar
Bilbarnstolsleksaker
Solskydd

Resespel
Barnböcker




Äntligen framme! Resan i sig kanske var slitsam men nu kan du äntligen börja slappna av och njuta av tiden med familjen. Se till att packa upp det viktigaste för bebisen eller barnen först. Framförallt resesäng och sovsaker, babyöverväkning, leksaker och necessären. Om ni gör det direkt så kan barnen hålla sig upptagna eller ligga ned medan ni packar upp resten av packningen. Har du gjort allt det? Kanon! Låt semestern börja!

På plats


Resesängar
Babyövervakning


Urlaubs-Checkliste: Ausflüge und Transport

Aktiviteter för hela familjen

När man reser med barn kan det vara guld värt att redan innan semestern börjar informera sig om vad resmålet har för aktiviteter tillgängliga – och vilka aktiviteter ni vill göra tillsammans. Planerar ni utomhusaktiviteter? Se till att din lilla älskling är väl skyddad från solen eller kylan, beroende på var semestern tar er. Har ni lite äldre barn så har de oftast en stor lust att spendera hela dagen lekandes på stranden eller i naturen. Krockar detta med dina önskemål att utforska staden, museeum eller liknande? Planera innan så alla i familjen får ut maximalt av semestern. Kanske spenderar ni morgonen eller dagen på stranden och vid middagstid eller solnedgången så utforskar ni staden tillsammans – hela familjen. PS. Glöm inte kameran så ni kan föreviga minnena tillsammans!

Sol, vind och vatten - Strandsemester

Strand i sikte! Planerar ni en resa till varmare klimat vid havet eller en utflykt till sjön? Då är det A och O att vara välorganiserade inför. Resmålet bör vara väl anpassat för barn och ha en så fin sand som möjligt. Sandstrand är i regel säkrare och mer lämpade för barn än vad stenstrand är. Mindre barn älskar att leka och gräva i sanden och på en fin sandstrand minskar risken för skador när grävandet pågår. Du kommer väldigt långt med en vanlig hink och spade men det finns mycket mer sandleksaker som barnen kan underhålla sig med.

Badleksaker
Dykarleksaker
Sandleksaker

Vi hoppas att ni får en alldeles underbar semester med familjen fylld av fantastiska minnen och upplevelser.
Trevlig resa önskar vi på babymarkt.se!